dilluns, 25 de febrer del 2013

PROBLEMA INVENTS

A la classe de cicle mitjà i cicle superior s'han plantejat els següents problemes relacionats amb el projecte interdisciplinari (els invents). Prèviament es va treballar oralment "la mesura del temps" (anys, mesos,segles, dècades...).Els problemes són els següents:

4t:
L'ordinador va ser inventat per John Atanassoff, l'any 1940. Quantes dècades fa que es va inventar?


Aquest últim document pertany a una alumna que presenta problemes en els aprenentatges(PII)  i se li va donar un cop de mà. Se li va demanar que escrivís el que havia explicat la mestra sobre les dècades. Va recordar que una dècada són 10 anys i ho va escriure. Llavors va manifestar que no entenia què volia dir
"quantes dècades fa". Se li explica que es demana quant de temps ha passat (en dècades) des del passat fins a l'actualitat, el dia d'avui.
Ho entén i comença a sumar de 10 en 10 fins arribar a la resposta correcta. Primer ho escriu i quan s'adona que ho pot fer amb el cap, va per feina i ho escriu directament, obtenint bons resultats.

CS:
La impremta va ser inventada per Johannes Gutenberg, l'any 1.450. Quantes dècades fa que es va inventar? Quants segles fa que es va inventar?
En xifres petites, van veure i entendre clarament el concepte de "dècada". Per exemple, veien clar que en 40 anys, hi ha 4 dècades. Quan la xifra va anar augmentant, és quan es van presentar els problemes. Tots se'n van sortir, però amb dificultats.